fredag den 22. januar 2016

Tandreguleringen er sat i gang.. og det kan mærkes!

Jeg kan nu rigtig mærke at tænderne rykker sig - de er i hvert fald ømme. Det gør ondt bare jeg tænker på dem!
Jeg var inde og snakke med kirurgen i går, da han gerne lige ville tjekke mig en sidste gang for at "afslutte" den kirurgiske del (han vil dog tjekke op igen om 2 måneder). Han kunne fortælle at han er godt tilfreds, og at den smule ubalance der er i mit ansigt pt med de lidt for store buler under øjnene stadig vil ændre sig, og vi vil ikke kunne se det endelige resultat før om 6-12 måneder. Der skal muligvis slibes en smule knogle af, og evt. fjernes en plade, men det vil han ikke kigge på før om ca. 6 måneder. Igen, jeg må væbne mig med tålmodighed!

I mellemtiden må jeg jo leve med tandregulerings besværlighederne, men det er der jo mange der har været igennem.. så jeg får ikke såå meget medlidenhed mere haha!

Jeg mødte også Louise, min bøjletandlæge, da jeg var inde på Riget i går, og hun sagde at hun allerede kunne se at mine forænder havde rykket sig! (det er altså dagen efter hun påbegyndte reguleringen) - selvom jeg ikke selv kan se det, så er det da rart at vide at der er en mening med al smerten!

Any way, det var vist nok piveri for en dag..

onsdag den 20. januar 2016

Skinnen er væk!!!

I dag har været en stor dag - skinnen er væk!
Den blev taget (og sikke en lettelse det er at få den af), men jeg nåede knap at nyde det før jeg fik sat buerne på togskinnerne - nu begynder tandreguleringen for alvor, og mine tænder er allerede ømme..
Mit første måltid var frustrerende og skuffende, fordi jeg nok havde sat urealistiske håb om at kunne bide og tygge normalt. Det kan jeg altså ikke. Det føles slet slet ikke normalt, og jeg har slet ikke fornemmelse af hvor i munden maden er og hvordan jeg styrer den, og kan ikke rigtig bide.. øv. Men det er nu stadig dejligt at skinnen er væk, nu må jeg bare tage det en dag af gangen og udvikle muskulaturen og begynde at lære min mund at kende igen. Det er sgu en underlig følelse, at skulle lære at spise igen.
Har også fået besked på at lave masser af grimasser, så min ansigtsmimik kommer i gang, og sætter gang i blodflowet i huden.

Så det har egentlig været en dag med blandede følelser, men selvfølgelig enormt befriende at få den åndssvage skinne af!!

mandag den 18. januar 2016

4 uger post OP

18.01.16
Så runder jeg 1 måned siden operationen! Puha - så er det værste helt sikkert overstået. Jeg har altså klaret mig igennem uden infektioner eller andre komplikationer, og der er nu kun 2 dage til, at jeg får den åndssvage skinne af. Hurra!

Jeg er lidt frustreret over stillestanden - synes ikke jeg ser forbedringer så hurtigt som før.. men det er jo også helt forventeligt - bare irriterende. Men jeg tror på at skinnen vil gøre en stor forskel.

Skinnen er til gene på mange måder; den fylder meget oppe i ganen, så tungen kan ikke bevæge sig som det skal - derfor snakker jeg stadig lidt sjovt. Derudover er det utroligt så meget mad der kan sætte sig fast i den, selvom maden er flydende! Spis det mindste korn, og du kan se det i flere dage - der har jeg dog fundet en metode med at sprøjte vand ind med en sprøjte, og på den måde få skyllet det værste ud.. Så presser/hiver skinnen også i tænderne, så mine tænder er begyndt at blive ømme.. Og så er det som om den samler mundvand - synes ikke jeg plejer at have så meget spyt i munden!... Alt i alt er den rigtig træls, så den 20/1 kan ikke komme hurtigt nok!!!

Mit sår på hoften er efterhånden blevet til et ar, og jeg tror det bliver rigtig fint om et års tid eller to. Det generer mig slet ikke mere.

Jeg har ikke rigtig nogle undskyldninger for ikke at få læst til eksamen længere, og det er da også ved at være crunch time.. Så jeg forsøger at tage mig sammen - men det er da svært!

Any way - jeg ser bare frem til den 20.!
Skinnen - ikke det flotteste billede, men
man får da en idé om hvor stor den er!


mandag den 11. januar 2016

3 uger post OP

Nu er det 3 uger siden jeg fik foretaget operationen. 
Det går godt, er dejligt selv at kunne se fremskridtene nu, og jeg er efterhånden fuldstændig normalt fungerende (bortset fra at jeg stadig ikke må anstrenge mig).

Jeg er godt og grundigt træt af skinnen, og ser frem til at den bliver taget af om lige over en uge. Jeg er også blevet mere opmærksom på hvor ømme mine tænder egentlig er, hvilket nok skyldes at de rent faktisk rammer noget nu, når jeg bider sammen. Derudover har jeg nu fået næsten normal følelse i højre del af underlæben, og et godt stykke på højre side af hagen - det må betyde at de heldigvis IKKE har lavet skade på den mest udsatte nerve under operationen - dejligt! 

Det går bedre og bedre med at få lukket munden, selvom jeg stadig synes skinnen og bøjlen fylder meget.. mon ikke det bliver bedre når skinnen kommer af..

Vægten bliver ved med at dale langsomt, og jeg har nu tabt lidt mere end 5 kg - jeg ser det stadig positivt, da jeg spiser godt, og håber på at kunne lægge nogle vaner om nu jeg er i gang!

Jeg ser meget frem til at måtte begynde at træne lidt igen, men allermest til at måtte tygge på noget!

Men alt i alt går det langsomt med stødt fremad, så der er ikke så meget at foretage sig andet end at vente....!

lørdag den 9. januar 2016

Fødselsdags Katrine

Så blev det min fødselsdag, så det var tid til at føle sig lidt normal igen - derfor make up og hår ! Og så har jeg fået ordnet negle og fødder med mor i dag, lidt forkælelse har man vel fortjent.
Om lidt kommer familien til suppe og chokolade mousse - mad jeg kan være med til! ☺

fredag den 8. januar 2016

Videoer

Jeg sad lige i går og kiggede lidt videoer på youtube, og det er nemt nok at finde nogle der viser nogenlunde det de har gjort på mig - spændende! så hvis der er nogen der har lidt interesse i det (og har maven til det), så skal i bare søge på sagittal osteotomy mandibel (rykning af underkæben) og Le Fort 1 osteotomy maxilla (rykning af overkæben). Jeg har så fået foretaget lidt ekstra i form af ilægning af ekstra knogle i overkæben, men det har jeg ikke lige kunne finde :)
Den her video er animeret og viser ret godt rykningen af overkæben - uden blod og andet lækkert! https://www.youtube.com/watch?v=UwC8Hp9riJk

Well - det var bare lidt til nørderne som mig!

Det går stadig godt forresten, ikke meget nyt siden sidst!

onsdag den 6. januar 2016

2 ugers tjek

06.01.16 - såret på hoften
I går var jeg inde til 2 ugers tjek, og det var ENDELIG min kirurg der skulle kigge på mig. Han kunne heldigvis fortælle at alt så fint ud, så selvom jeg ikke har skyllet med klorhexidin, så er der ingen betændelser. Så tog han stingene fra både mund (åbenbart nogle dyre suturer der er nemme at have med at gøre) og hofte (syet i 3 lag, de dybeste 2 opløser sig selv, det yderste lag skulle have klippet en knude i den ene ende (der var blevet trukket lidt ind i såret), og så kunne han faktisk hive hele snoren ud på en gang fra den anden side - den sad godt nok lidt fast i såret, så det gjorde lidt ondt men var på samme tid ret spændende!). Jeg havde vel 20-25 små sting i munden der pilles ud, og så er mit sår på hoften ca. 10 cm langt, men det ser rigtig fint ud.

Han kunne også fortælle lidt om operationen. Den havde været hurtig (4,5-5 timer fra jeg blev lagt på bordet til jeg var på opvågningen, men selve operationstiden væsentligt kortere), fordi han havde haft meget erfarent operationspersonale, jeg havde kun blødt 150 mL, hvilket havde gjort det let for ham at se hvad han lavede, så de to faktorer har helt sikkert spillet ind ved, at jeg ikke er hævet så meget. Derudover er jeg lidt en bagvendt og besværlig patient, fordi man normalt får rettet tænder og fjernet visdomstænder osv. FØR operationen, men jeg er en "surgery first" patient. Det var åbenbart lidt en udfordring. Jeg havde også (efter kirurgens ord, havde jeg ikke selv lagt mærke til!) et meget indsunket ansigt omkring næsen og over overlæben, så han har jo været inde og bygge knogle op hele vejen langs næsen på begge sider helt op under øjnene. Så det er selvfølgelig grunden til at jeg ser stor ud der, og det kan tage op til 1 år før det har sat sig som det skal - hvis det da gør det. For hvis vi ikke er tilfredse med resultatet, så kan man gå ind med lokalbedøvelse ambulant og fjerne lidt knogle. Derudover kan jeg mærke en hård kant under højre øje, der faktisk er hjørnet af den plade der er sat ind. Derfor skal den muligvis også fjernes. Men igen, det er langt ude i fremtiden..

Så kunne han fortælle, at jo det er rigtigt, at jeg ikke på tygge på noget før jeg får plastik skinnen af - men det skulle så meget sikkert være om 2 uger (hurra!). Og at jeg altså stadig ikke må dyrke motion andet end lidt hurtig gang...

Så fik jeg aflyst mit 3-ugers tjek, da han synes alt så fint ud, så jeg skal altså først ind igen d. 20/12, hvor jeg forhåbentlig får taget skinnen af. Det ser jeg frem til!

Jeg har i løbet af de her to uger tabt mig lige under 5 kg, så det er ikke alarmerende meget. Faktisk tror jeg det er meget sundt for mig, og da jeg spiser godt er det ikke et problem. Men det er da en ret effektiv slankekur, det med ikke rigtig at spise noget, for de første 3 kg røg inden for de første 6 dage!..
06.01.16 - Stort smil

Ift. mit udseende, så er jeg begyndt at ligge mærke til den måske største forskel der vil være. Mit smil. Jeg synes simpelthen det er blevet så anderledes, måske mest af alt fordi man virkelig kan se mine tænder når jeg smiler nu, det kunne man stort set ikke før. Det er fordi min overkæbe er blevet rykket ned, så nu ser man det meget, og jeg synes smilet ser kæmpe stort ud i forhold til før.. jeg skal nok lige vænne mig til det, især fordi der er så meget apparatur på mine tænder pt, så ser det ikke for kønt ud ;)


06.01.16

















Nu må jeg hellere vende tilbage til den evige eksamenslæsning...

mandag den 4. januar 2016

2 uger post OP

Så er det gået hen og blevet to uger siden operationen.. 
Jeg er nu heldigvis/desværre blevet så frisk, at jeg har påbegyndt eksamens-læsningen på fuld blæs. Der er store fremskridt at se, og det er rart at kunne være meget mere med og selvstændig. Jeg skal til tjek i morgen, men regner med at alt stadig er som det skal være.
Jeg er begyndt at spise grød, suppe og sågar tunmousse, så min kost begynder også at ligne noget. Jeg savner godt nok stadig rigtig mad, men det er da det tætteste på jeg har været!

Jeg glæder mig godt nok meget til at få plastik-skinnen af, da det er den der både forhindrer mig i at tygge (hvilket jeg heller ikke må før bruddene er vokset sammen) og i at snakke normalt. Det er der dog stadig 2-3 uger til.... Så igen, tålmodighed!

Humøret er generelt blevet bedre i takt med hævelsen falder og en smulle følsomhed er vendt tilbage i ansigtet. Det er godt nok ikke meget, og det er lidt frustrerende at have et halvt ansigt der føles forkert.. Men det kommer vel også med tiden!

Så alt i alt er det en positiv Katrine, der nu igen er ved at finde bøgerne frem for at læse om kraniet og hjernenerverne i dag. 
04.01.16
Er lidt skæv i ansigtet, men fremskridtene er tydelige!

fredag den 1. januar 2016

New year, new me! 2016!

... Er det ikke sådan det plejer at lyde? I år føler jeg dog der er en vis sandhed over det - 2016 byder på Katrine 2.0, nu med et bid der kan noget! Eller, snart hvert fald :)

Nytårsaften gik over al forventning. Jeg tog en lur midt på dagen for at være klar til om aftenen, og fik endda klaret skiftningen af elastikker (det var ikke kønt, men det skete!), og så var jeg ellers rigtig godt med hele aftenen med min specielle menu bestående af hummersuppe, fiskesuppe, kartoffelmos med sovs og chokolade mousse. Det var jo en fornøjelse! Og jeg havde faktisk så meget energi, at jeg lånte bilen og kørte ud og mødtes med et par venner, før jeg kom tilbage og sprang ind i 2016 med mine forældre og gæster. Det har klart været den bedste dag både humør- og energimæssigt siden operationen, og jeg kan med glæde sige at det har fortsat i dag. Smerterne fortager sig, og jeg tager nu kun smertestillende når jeg kan mærke at jeg har brug for det (altså ikke på bestemte tidspunkter), og mine læber er blevet enormt meget bedre. Hævelsen har også lagt sig lidt mere, og humøret holdes højt (for det meste!). Det er sgu dejligt at kunne se en ende på alt det her, og en mening med at få det gjort.


Nytårs aften 2016


Dagen i dag har været en typisk 1. januar. Skihop, Olsen banden, usund mad (hummersuppe og choko mousse - ja heldig har man vel lov til at være), skift af elasikker (ja, det lykkedes igen!) og Divergent. I morgen starter eksamenslæsningen så igen, og Kasper og Karen flyver tilbage til Chicago - øv og øv!

Men alt i alt er det bare dejligt at jeg nu også selv kan se fremgangen, og har det bedre. Er også begyndt at blive sulten og have lyst til mad, hvilket måske er lidt ærgeligt.. Det var lidt tortur at spise kyllingesuppe da de andre spiste pizza og burger... Men det hele er jo tegn på fremgang, så det er jo herligt!
1.1.16
Aften - den ene side er næææsten normal at se på - selvom jeg er træt!